Vasadöttrarna – Karin Tegenborg Falkdalen

Baksidestext: Katarina, Cecilia, Anna, Sofia och Elisabet – Gustav Vasas fem döttrar – växte upp i all tänkbar lyx. Men för att överleva som prinsessa under Vasadynastin krävdes beslutsamhet, handlingskraft och mod. Bakom den praktfulla fasaden var prinsessornas värld genomsyrad av bitter och våldsam maktkamp som satte syskonkärleken på hårda prov. Deras bröder skulle säkra tronföljden, medan prinsessornas främsta uppgift var att bygga allianser med Europas furstehus genom sina äktenskap.

I Vasadöttrarna skildras för första gången de fem prinsessornas fascinerande liv i en och samma voly. Från det skandalomsusade Vadstenabullret till de ändlösa släktfejderna i Tyskland. Utifrån bevarade brev och källor förklarar idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen vad som förväntades av en prinsessa under 1500-talet, en svunnen tid då det nyblivna kungariket Sverige kämpade för ett erkännande i Europa.

Första meningen: (från förordet) ”I drabantsalen på Gripsholms slott hänger ett porträtt av en kvinna i en röd, dyrbar och rikt dekorerad klänning som täcker henne från topp till tå.”

Kommentar: Som prinsessan Katarina under renässansvandringarna i Vadstena (ibland med klänning som är gjord utifrån den som beskrivs i förordets första mening) var den här boken väl värd att läsa. Jag vann den från tidningen Historiskan och kommer att plocka fram den för att hitta inspiration många gånger, det känner jag på mig.

Det är ganska svårt att hänga med bland alla namn och det blir ganska förvirrande. Det är dock inte författarens fel utan har helt med 1500-talet och alla liknande namn att göra. Några guldkorn finns: mina personliga favoriter är Edzard av Ostfriesland (som ett eget dansband med z och allt!) och Edvard Fortunatus. I övrigt känns det mycket som om 1500-talet bestod av brevskickningar som hade att göra med att någon annan ”var dum”.

Något jag saknade i min egen skolgång var just kvinnorna, och här får man möta dem på ett annat sätt, något Tegenborg Falkdalen ska ha en stor eloge för. För alla som är intresserade av kvinnohistoria, renässanshistoria, eller vasatid borde det här vara självklar läsning.

Betyg: 3/5

Titel: Vasadöttrarna
Författare: Karin Tegenborg Falkdalen
Förlag: 
Historiska Media
ISBN: 978-91-7545-299-9
Språk: svenska
Antal sidor: 277 (317 med källor och allt)
Utgiven: 2010

Annonser

2 thoughts on “Vasadöttrarna – Karin Tegenborg Falkdalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s