Drakens dotter – resans början – Ulrica Edvinsson Sundin

Handling: Att Drokina har haft en tuff uppväxt är en underdrift. Hon bevittnar som ung mordet på sin mamma och när hon försöker fly tillsammans med sin lillebror tappar hon taget om hans hand och han faller handlöst nerför en stentrappa. Drokina måste lämna honom i en pöl av blod för att inte bli tillfångatagen och flyr från den magiska världen till den omagiska där hon skapar ett liv utanför samhället. Hon jagas dock hela tiden av demonerna från sitt förflutna – vissa av dem är helt klart verkligare än andra. Rexmond är till exempel väldigt verklig. Han har bestämt sig för att ta med henne till sitt rike men Drokina är inte alls intresserad. Hon vill istället få ha ett liv i frihet där hon inte behöver påminnas av sitt förflutna men när hennes krafter helt plötsligt börjar utvecklas, och i en alarmerande fart, måste hon börja lita på Rexmond mer och mer för att ta reda på vad som händer, och varför.

Kommentar: Urban fantasy kallas den här genren och Drakens dotter hamnar nog i någon form av ungdomsgenre, även om den till väldigt stor del är mycket våldsam och blodig och språket också drar sig åt det grövre med en hel del könsord och svordomar.

Huvudpersonen Drokina är fascinerande, minst sagt. Hon är stark och självständig, kapabel och humoristisk men samtidigt emotionell och sårbar. Även bokens andra karaktärer har flera olika dimensioner och Rexmond är till exempel en sån där som är svår att greppa om. Är han ond eller god? Genomond eller missförstådd? Eller bryr han sig helt genuint om Drokina?

Berättelsen har många lager. När man tror att man är helt med på vad som ska hända så kommer det en twist och det betyder också att ens egen hjärna hänger med på högvarv och försöker komma med möjliga lösningar eller hur det skulle kunna sluta hela tiden. Det är också en blandning av minnen och nutiden för Drokina, men det är inget som är svårt att hålla isär. Jag skulle vilja haft lite mera tillbakablickar i vissa fall och de kunde också ha varit mer detaljerade, men det man får veta är tillräckligt – det är bara det att man undrar lite extra över vad som faktiskt hände.

För mig är det ovanligt att läsa en bok där det förekommer så många starka kvinnliga karaktärer som är i fokus medan männen är mer bakgrundsgestalter och också i mångt och mycket inte alltid så starka. Det är spännande, och jag ser fram emot att läsa fortsättningen på den här serien.

Betyg: 3,7/5
Titel:  Drakens dotter – resans början
Författare: Ulrica Edvinsson Sundin
Serie: Drakens dotter #1
Förlag: Moloch
ISBN: 978-91-983546-2-1
Språk: Svenska
Antal sidor: 260
Utgiven: 2016

Finns att köpa på: Adlibris, Bokus, CDON.

Annonser

7 thoughts on “Drakens dotter – resans början – Ulrica Edvinsson Sundin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s