Doktor Glas – Hjalmar Söderberg

Hjalmar Söderbergs Doktor Glas (1905) är en dagboksroman. Den handlar om en Tyko Gabriel Glas, en omtyckt och högt ansedd doktor, som sympatiserar med den unga och söta frun till pastor Gregorius som kommer till honom för att be om hjälp. Hon avskyr nämligen sin make och denne våldför sig på henne. Doktor Glas själv är en mycket ensam man och man skulle kanske också kunna diagnosticera honom med depression. Hans ungdomskärlek slutade på ett tragiskt vis och efter detta har han inte riktigt vågat.
Helga Gregorius älskar en annan man än sin make, en man som är i hennes egen ålder, och detta har alltså gjort att hon känner avsky inför sin makes erotiska närmanden. Doktor Glas försöker hjälpa henne att undkomma detta, först genom att skylla på sjukdom och sedan eskalerar det …
Jag tycker om Doktor Glas. Det är en lättläst roman som, även om kanske inte allt fungerar likadant, inte är främmande för vår egen tid och alltså är den ständigt aktuell. Här finns kvinnofrågor, religionsfrågor, sjukdomar och annat och kan intressera en bred skara människor. Romanen är inte lång, det är ca 150 sidor och som redan skrivet så är den lättläst. Det är också lätt att sympatisera med både doktorn och unga Helga Gregorius.
Det här är en omtyckt bok som det blivit nytryck och pjäser av samt spin-offer. Till exempel Gregorius av Bengt Ohlsson. Kanske vore den något att läsa senare? Den är nämligen skriven ur pastorns perspektiv.

4 reaktioner till “Doktor Glas – Hjalmar Söderberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.