Vald av vilja – Frida Hallberg

Första meningen:

För sexhundra år sedan hölls cirkeln som utgjorde landet Norvala av häxorna.

Baksidestext:

”Barndomen är förrädisk”, fortsätter han. ”Det vi lär oss då blir rötter som sitter för hårt för att dras upp, även om de är döda. Det är vad de sa till mig.”

Redan från barnsben riktades Esmis blick mot Stjärneborg och slottet. Tittade hon någonsin åt ett annat håll styrdes hon tillbaka. Steg för steg tog hon sig närmare drottningaätten.
Och till slut stod hon där vid kungens sida. Esmi, drottning av Norvala – vald av ingen.
Efter arton år tvingas hon fråga sig om allt hon trott på verkligen är sant. Och vem är hon, utanför slottets höga murar?

Vid västanhäxornas borg slog sig Miranda och utbrytarna ner. De byggde en by i det karga, men trygga landskapet.
Drömsynen där de vandrar mot Stjärneborg tillsammans med en ung kvinna med grå hud, har aldrig slagit in. Är det för sent? Har de gömt sig där ute alltför länge? Glömt vad de brutit sig loss ifrån?

Vald av vilja är tredje boken om Norvala. Det är människornas berättelse, där hjärtans gömda mörker bryter sig fram och allt handlar om att välja. Och att vilja. 

Kommentar:

Esmis barndomsdröm går i uppfyllelse när hon vid bröllopet blir Norvalas drottning och får bo på slottet i Stjärneborg. Men drömmar är minsann inte allt och efter många år vid kungens sida står hon plötsligt utanför slottets murar och tvingas ta hand om sig själv. Men kan hon göra det? Utan att någon får veta vem hon är? Samtidigt har Miranda och de andra utbrytarna skapat sig ett liv utanför borgen åt väst, men den drömsyn som visat att de vandrar till Stjärneborg tillsammans med en gråhyad kvinna har inte slagit in, så kanske har väven tagit fel? Eller är det istället alldeles för sent? Och vad ska Miranda göra när hon plötsligt möter någon hon inte alls vill ha med att göra, men som tydligen ska räddas till varje pris?

Vald av vilja är den tredje delen i Frida Hallbergs mer naturnära fantasy-serie om Norvala och direkt känner jag igen Hallbergs melodiska skriftspråk. Jag tycker så mycket om att hon vågar sätta ihop sina egna beskrivande ord som ibland är så träffande att man funderar på varför de inte används oftare. Samtidigt tycker jag också om hur mycket kärleken till naturen syns i den här serien. I just den här boken är den inte lika slående och kanske är det därför jag inte är riktigt lika förtjust i den här delen som jag varit i de andra två. Det kan också helt enkelt ha att göra med att jag har oerhört svårt för Esmi som karaktär, men jag kan tänka mig att hon kanske har en större roll att fylla i framtiden. Kanske har det också lite att göra med att det här känns som en lite mer mellanbok, en transport och en andningspaus för storheter som komma skall, för det visar verkligen slutet på och det gör mig sugen på att få veta mer på en gång!

Persongalleriet är lagom stort och jag gillar att så många karaktärer är återkommande mellan böckerna och ger oss mer djupare förståelse. Jag gillar Miranda, som känns sådär härligt ärlig och rak men som ändå är varm och bryr sig om sin omgivning (åtminstone mot dem hon väljer att vara det mot) men är också väldigt glad över att möta Hirvi igen.

Något jag faktiskt tycker väldigt mycket om är att det på något sätt går att läsa seriens tre delar fristående från varandra och i olika ordning. Det som händer är att man kanske får tidslinjen i en lite annan ordning, men det stör inte särskilt mycket av de stora händelserna och man kan förstå saker på olika sätt. Ändå skulle jag rekommendera att läsa böckerna i den ordning som de givits ut för att få det ur den tidsvinkel som Hallberg har valt. Tillbakablickarna här är lagom många för att jag ska komma ihåg vad som har hänt i de tidigare delarna men det finns också mycket nytt som visar på att berättelsen kommer att fortsätta. Jag själv tycker också väldigt mycket om hur Hallberg har inspirerats av äldre folktro med troll, häxor, älvor och naturkrafter som inte bör gås emot. Det gör att det känns riktigt gammalt och genuint.

Som tidigare skrivet har Hallberg ett melodiskt och ibland lite egensinnat skriftspråk med sina ”påhittade” ord, vilket gör att det kan ta en liten stund att komma in i läsningen, men det är värt det. Även om boken är nästan 500 sidor lång, märks det inte. Kapitlen är lagom långa och allt flyter på i en bra takt som gör att det nästan hela tiden går att läsa ”lite till”. Jag ser verkligen fram emot fler delar i den här underbara fantasy-serien med sin naturliga urkraft.

Betyg: 4/5

Titel: Vald av vilja
Författare: Frida Hallberg
Format:
Inbunden
Serie:
Norvala #3
Förlag: Fåglar förlag
ISBN: 
978-91-98410-0-5 
Antal sidor: 495
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2024

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Hallberg, Frida – Bortanvinden
Hallberg, Frida – Vald av solen
Hallberg, Frida – Vald av Vargar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.